Sem vložte podnadpis

káva a speciality z kávy


Caffè espresso

(italsky dosl. "káva na vyžádání") je kávový nápoj původem z Itálie. V českém prostředí je rovněž možné setkávat se zkomoleninami preso, či presso, nebo expreso, taková označení jsou ovšem nesprávná, respektive v italském prostředí neexistují. V Česku či na Slovensku se také používá pro tento nápoj termín piccolo z italského výrazu pro "malý" - bohužel se tento výraz ujal ač je nesmyslný. Takže pozor Piccolo NEEXISTUJE!!!

French press

Kam se z kaváren a domácností vytratil tento jednoduchý aparát za pár stokorun a proč byl nahrazen automaty za tisíce a desetitisíce? Nevíme, obsluha je ale velmi jednoduchá. Do nádobky vsypte kávu asi 60 g / 1 litr vody, zalijte horkou vodou o teplotě 93 °C, dobře promíchejte, přiklopte sítkem s víčkem a sítkem stlačte vzniklou krustu 2 cm pod hladinu. Nechte extrahovat 3-4 minuty a sítko dotlačte až ke dnu. Počkejte, než se zvířený prach usadí a slijte do šálku. Sledujte proud slévané kávy, jestli neobsahuje sedlinu a včas ho zastavte. Slévá se vše najednou, čímž se zastavuje extrakce, nápoj nesmí zůstat ve french pressu spolu se sedlinou na pozdější dolití šálku!